
Nederlandse ‘mest couture’ wint H&M Global Change Award
Vijf winnaars van de tweede H&M Global Change Award mochten 5 april 2017 hun geldprijs in ontvangst nemen. In totaal werd er 1 miljoen euro verdeeld over de winnende innovaties. De vakjury selecteerde de kanshebbers en het publiek mocht beslissen hoe het prijzengeld verdeeld werd.
Druivenleer
Het idee van de Italiaanse Rossella Longobardo is gekozen als meest baanbrekend en daarmee won zij 300.000 euro. Haar idee? Leer dat gemaakt wordt van druivenschillen en stengels. H&M maakte de winnaars bekend middels via een persbericht.
Mest Couture
Er viel ook een Nederlander in de prijzen. De Eindhovense Jalila Essaidi won 150.000 euro met haar ‘mest couture’. Hierbij wordt cellulose uit koemest gehaald en gebruikt om biologisch afbreekbaar textiel te maken. Bijkomend voordeel is dat er aanzienlijk minder methaangas en vervuilende stoffen vrijkomen.
Winnaars
De overige winnaars waren Solar Textile van Miguel A Modestino uit de VS en Zwitserland, waarbij textiel wordt geproduceerd met zonne-energie; en denim-geverfd denim van Xungai Wang uit Australië en ‘content draad’ door Anura Rathnayake uit de VS en de UK. Dit is een draad met RFID-gegevens die in de kleding wordt geweven.
Afvalvrij
De H&M Foundation riep de Global Change Award in 2015 in het leven. Hiermee ambieert de modeketen een afvalvrije mode-industrie. Alle finalisten krijgen een jaar lang toegang tot een innovatie-accelerator. Hiermee wil de H&M Foundation ervoor zorgen dat de innovaties zo snel mogelijk op eigen benen kunnen staan.
In juni 2016 interviewde het Eindhovens Dagblad Jalila Essaidi over haar innovatie. Bekijk hieronder het filmpje.